Calitatea vieții beneficiarilor de servicii de intervenție timpurie în copilărie: evaluare rapidă [Articol] - Oceretnîi, Anastasia; Milicenco, Stela; Bordeianu, Daniela (CEP USM, 2022)
Dezvoltarea armonioasă a copiilor, inclusiv a celor cu dificultăți în dezvoltare, este o preocupare a familiei și a societății. Calitatea vieții familiei în care cresc și se educă astfel de copii este un aspect important de cercetare și intervenție. Îmbunătățirea condițiilor de viață și trai ale acestor familii ar contribui la sporirea stării de bine a copilului și a întregii familii. În cadrul articolului autorii au analizat situația familiilor beneficiare de servicii de intervenție timpurie în copilărie din Republica Moldova în baza unui studiu sociologic ce a reprezentat o evaluare rapidă. Studiul a permis evidenițierea principalelor probleme ale acestor familii. Totodată, sunt analizate următoarele dimensiuni ale calității vieții: bunăstarea materială, emoțională și fizică.

The harmonious development of a child, including those with developmental difficulties, is a concern of the family and society. The quality of family life in which such children are raised and educated is an important aspect of research and intervention. Improving the life and living conditions of these families would contribute to an increase in the wellbeing of the child and the entire family. In the article, the authors analyzed the situation of families beneficiaries of early childhood intervention services in the Republic of Moldova, based on a sociological study that represented a rapid assessment. The study contribute to highlight the main problems of these families. At the same time, the following dimensions of the quality of life are analyzed: material, emotional and physical well-being.
QUALITY OF LIFE OF BENEFICIARIES OF EARLY CHILDHOOD INTERVENTION SERVICES: RAPID ASSESSMENT
Keywords: calitatea vieții; intervenție timpurie în copilărie; bunăstare materială; bunăstare fizică; bunăstare emoțională