SECRETUL PROFESIONAL ÎN LEGEA PENALĂ A ROMÂNIEI ȘI ÎN CEA A REPUBLICII MOLDOVA: STUDIU DE DREPT PENAL - Moțoc, Costică (My University, 2021)
Scopul cercetării constă în elaborarea conceptului științifico-practic al protecției juridico-penale a secretului profesional în legea penală a României și în cea a Republicii Moldova, în accepţiunea aspectelor de lege lata şi de lege ferenda. În baza scopului propus au fost elaborate obiectivele cercetării, după cum urmează: cercetarea doctrinei contemporane consacrate conceptualizării secretului profesional; analiza normelor juridico-penale care asigură securitatea secretului profesional în legea penală a României și în cea a Republicii Moldova; cercetarea reglementărilor din legislația extrapenală a României și din cea a Republicii Moldova; explicarea conținutului secretului profesional; cercetarea semnelor obiective ale infracțiunilor care încalcă securitatea informației confidențiale ocrotite în regim de secret profesional în Codul penal al României și în Codul penal al Republicii Moldova; demonstrarea diferențelor dintre secretele primare și secretele derivate protejate de legea penală; analiza comparativă de drept penal a normelor din Codurile penale ale altor state ce asigură inviolabilitatea secretului profesional, precum și inviolabilitatea altor tipuri de secrete conexe; elaborarea propriei cercetări empirice pentru verificarea ipotezei formulate; formularea concluziilor și propunerea recomandărilor menite să îmbunătățească Codul penal al României și Codul penal al Republicii Moldova etc.
Rezumatul tezei de doctor în drept - Conducător științific: doctor în drepr, conferențiar universitar, Lilia GÎRLA
Keywords: secret profesional