Înlăturarea colorantului portocaliu activ și a acidului 2,2-dihidroximetil propionic prin metode de concentrare, la prima etapă, urmate de oxidare şi adsorbţie [Articol] - Gonța, Maria; Matveevici, Vera; Iambarțev, Viorica; Mocanu, Larisa; Duca, Gheorghe (CEP USM, 2017)
A fost studiat procesul de diminuare a concentrației emolientului , acidul 2,2-dihidroximetil propionic (DMPA),în prezența colorantului textil portocaliu activ (PA).S-a constatat că efectul înlăturării componenților din amestecul de colorant şi emolient se măreşte la aplicarea metodei de electroflotare sau electroflotocoagulare, iar la aplicarea metodei de coagulare efectul înlăturării se micșorează . La fel, s-a stabilitcă sistemele cu concentraţii mici de colorant PA (100,0 mg/l) şi molient 20,0-80,0 mg/L)se epurează prin combinarea metodei de electroflotocoagulare şi adsorbţie.Odată cu mărirea concentraţiei compuşilor organici, este necesară combinarea metodelor de electroflotocoagulare şi oxidare.

It has been studied he process of diminishing the concentration of emollient 2,2-dihydroxymethyl proponic acid (DMPA) in the presence of the active orange textile dye (AP). It has been found that the effect of removing the organic components of the dye and thickeners mixture is increased by applying the electrofloating or electrofloato coagulation method and the removal effect decreases when is applied the coagulation method. Also, it was found that the simulated systems which are low concentrations of dye AP (100,0 mg/L) and the concentrations of the thickener are up 20,0 to 80,0 mg/L) shall be treated by the combination of the electrofloatocoagulation and adsorption methods. If it is increasing the concentration of organic compounds, they are purified by a combination of electrofloatocoagulation and oxidation methods.
REMOVING ACTIVE ORANGE DYE AND 2, 2 - DI - HYDROXYMETHYL PROPIONIC ACID USING CONCENTRATIO N METHODS IN THE FIRST STAGE FOLLOWED BY OXIDATION AND ADSORPTION
Keywords: electroflotare; coagulare; electroflotocoagulare; oxidare catalitică; agent de emoliere; polialcool; colorant activ; electrofloatation; catalytic oxidation; adsorption; thickener; polyalcohol; textile dyes