Биогенный вынос в Днестр с территорий малых водосборов [Articol] - Горячева, Нелли; Гладкий, Виорика; Дука, Георге; Бундуки, Елена; Шурыгина, Ольга (CEP USM, 2013)
În lucrarea de faţă sunt prezentate rezultatele cercetărilor realizate pe teren privind conţinutul şi dinamica anuală a biogenilor în apele afluenţilor de dreapta ai Nistrului – Răut, Ichel, Bâc, Botna. Scopul cercetărilor rezidă în: estimarea deversărilor cu apele afluenţilor, prin intermediul punctelor de confluenţă, a compuşilor minerali ai azotului şi fosforului în apele Nistrului; evaluarea încărcăturii de nutrienţi deversate cu apele afluenţilor pe tronsonul moldovenesc în cursul principal de apă.

The report presents the results of field researches, content and dynamics of the biogenic components in the waters of the right bank tributaries of the Dniester river – Raut, Ikel, Bic and Botna. The purpose of this paper the estimate of the removal with tributaries via alignments of mineral nitrogen substances and the phosphorus in the Dniester river waters and the calculations of biogenic loading from the tributaries to the moldavian section of the main watercourse.
Deversările de biogeni în apele r. Nistru de pe teritoriile bazinelor hidrografice mici
The biogenic removel in the Dniester from the small catchments
Keywords: afluenţi; râul Nistru; biogeni; compuşi ai azotului şi fosforului; nitrogen compounds and phosphorus; nutrient components