TENDINŢE ŞI TRANSFORMĂRI ALE COMUNITĂŢII MONDIALIZATE - Dodul, Dumitru (CEP USM, 2012)
Constituirea unor grupuri mai largi decât cele naţionale necesită şi constituirea unor noi ideologii, care să le satisfacă. Statul naţional, ce se considera absolut suveran, devine „prea mic” pentru a juca un rol real la scară planetară. Globalizarea implică o anumită unicitate şi este necesară conştientizarea faptului că lumea devine, pentru prima oară în istorie, un cadru social, economic dar şi cultural unic. În cazul în care în trecut practicile şi procesele sociale şi culturale puteau fi înţelese ca un set de fenomene locale, relativ independente, globalizarea face ca lumea să devină„un singur loc”. Un alt aspect-cheie al globalizării presupune schimbarea şi, în mod special, în domeniul tehnologiilor avansate, în sectoarele transporturilor şi telecomunicaţiilor, fenomen ce a contribuit esenţial la constituirea spaţiului comunitar global.

National state that is considered absolutely sovereign, is "t oo small" to play a real role on a global scale. Formation of larger groups than national groups requires also ideologies constitution that would satisfy them. Globalization involves some uniqueness and it is necessary to realize that the world becomes for the first time in history, a social, economic and cultural unique. If past prac tices and social and cultural processes could be understood as a set of local phenomena, relatively independent, globalization makes the world become "one place".
TRENDS AND CHANGES OF GLOBAL COMMUNITY
Keywords: globalizare; societate de masă; globalization; mass society