DIMENSIUNEA LOGICO - SEMANTICĂ A TEXTULUI - Dodon, Eugenia (CEP USM, 2019)
Textul ca unitate funcţională superioară de comunicare, în ultimul timp, a devenit o preocupare reală şi atractivă pentru diferite categorii de cercetători: filologi, filosofi, psihologi etc., fiind examinat sub variate aspecte. În acest articol, luând în considerare conceptele teoretice, principiile de redactare a textului, am încercat să demonstrăm în ce constă dimensiunea sa logico-semantică, ce relevanţă are ea asupra receptorului, dacă corespunde orizontului său de aşteptare. Am comentat mai multe microtexte (fragmente) şi unele texte integrale ale unor autori notorii, selectate, cu precădere, din publicistica actuală.

The text as a superior functional communication unit has lately become a real and attractive preoccupation for various categories of scholars: philologists, philosophers, psychologists, etc., being examined under various aspects.In this article, considering the theoretical concepts, the principles of writing the text, we tried to demonstrate what its logical-semantic dimension is, how relevant it is to the receiver, if it corresponds to the receiver’s expectation horizon. We have commented on several micro-texts (fragments) and some integral texts of notorious authors, selected especially from current publications.
Keywords: unitate sintactică; text