Температурная зависимость спектров фотолюминесценции кристаллов ZnS [Articol] - Коротков, Виталий; Соболевская, Раиса; Брук, Леонид; Сушкевич, Константин (CEP USM, 2007)
A fost cercetată dependenţa de temperatură a spectrelor de fotoluminescenţă ale cristalelor de ZnS nedopate, tratate termic în topitură de Bi şi dopate cu Al din topitur ăde Bi. În diferite regiuni de temperatură a fost observată iradierea luminescentă cu caracter intracentru a ionilor de mangan. Se presupune că iradierea luminescentă a centrelor de mangan este cauzată de reconstruirea reţelei cristaline în timpul tratărilor termice. În calitate de centre de sensibilizare la excitarea prin rezonanţă a ionilor de mangan servesc centrele în baza aluminiului şi defectelor native sau centrele MnZn2+.

Temperature dependencies of photoluminescence spectra of ZnS monocrystals nodoped, annealed in bismuth melt and Al doped from bismuth melt were investigated. In various temperature intervals intracentere radiation of ions of manganese is revealed. It is supposed, that radiation of manganese centers is influenced with reorganization of ZnS crystal structure at temperature treatments. As centers of a sensitizing at a resonance activation of ions of manganese can act MnZn2+ and luminescence centers on the basis of Al and natural defects.
Keywords: cristale de ZnS; spectre de fotoluminescenţă