Constituționalizarea imunității judecătorești funcționale ca principiu al organizării judecătorești [Articol] - Milicenco, Ştefan (CEP USM, 2022)
Obiectul prezentului studiu îl constituie conținutul actual al imunității judecătorești, ca efect al intrării în vigoare, la 1 aprilie 2022, a art.116 alin.(51) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că judecătorii au doar imunitate funcțională în condițiile legii. Pornind de la premisa că constituționalizarea este o cerință esențială a statului de drept, însă principiul imunității judecătorești a existat și înainte de 1 aprilie 2022, se purcede la o analiză a transformării acestui principiu. În această privință, sunt cercetate toate actele Curții Constituționale în care a fost abordată imunitatea judecătorească, scopul principal fiind ilucidarea raționamentelor juridice în baza cărora imunitatea judecătorească a fost ridicată la rang constituțional în lipsa unor prevederi constituționale exprese. Se ajunge la concluzia că art.116 alin.(51) din Constituția Republicii Moldova a consemnat o realitate juridică – constituționalizarea imunității judecătorești funcționale – și a determinat întinderea imunității de care beneficiază judecătorii în exercitarea atribuțiilor jurisdicționale.

The object of this study is the current content of judicial immunity, because of the entry into force on April 1, 2022, of Art.116 Par.(51) of the Constitution of the Republic of Moldova, which provides that judges only have functional immunity under the law. Starting from the premise that constitutionalization is an essential requirement of the rule of law, but also, considering that the principle of judicial immunity existed before April 1, 2022, the transformation of this principle is analyzed. In this regard, all the acts of the Constitutional Court in which judicial immunity has been addressed are examined, the main purpose being to illustrate the legal reasoning behind the elevation of judicial immunity to constitutional status in the absence of express constitutional provisions. It is concluded that Art.116 Par.(51) of the Constitution of the Republic of Moldova has recorded a legal reality – the constitutionalization of functional judicial immunity, as well as it has determined the extent of immunity enjoyed by judges in the exercise of jurisdictional powers.
THE CONSTITUTIONALIZATION OF FUNCTIONAL JUDICIAL IMMUNITY AS A PRINCIPLE OF ORGANIZATION OF THE JUDICIARY
Keywords: imunitate judecătorească; judecător; stat de drept; constituționalizare; atribuții jurisdicționale