ALGORITM PENTRU DETERMINAREA STRATEGIILOR OPTIME STAŢIONARE ÎNPROBLEMELE STOCASTICE DE CONTROL OPTIMAL DISCRET PE REŢELE DECIZIONALE CU MULTIPLE CLASE RECURENTE - Capcelea, Maria; Capcelea, Titu (CEP USM, 2015)
Este elaborat şi argumentat teoretic un algoritm eficient pentru determinarea strategiilor optime staţionare în problemele stocastice de control optimal discret cu perioada de dirijare infinită, definite pe reţele decizionale cu multiple clase recurente, în care este aplicat criteriul de optimizare a combinaţiei convexe a costurilor medii în clasele recurente. Sunt examinate probleme în care costurile de tranziţie între stările sistemului dinamic şi probabilităţile de tranziţie, definite în stările necontrolabile, sunt constante independente de timp. Algoritmul elaborat este bazat pe modelul de programare liniară pentru determinarea strategiilor optime în problemele de control definite pe reţele decizionale perfecte [3,4].
AN ALGORITHM FOR DETERMINING ST ATIONARY OPTIMAL STRATEGIES FOR STOCHASTIC DISCRETE OPTIMA L CONTROL PROBLEMS DEFINED ON NETWORKS WITH MULTI PLE RECURRENT CLASSES
Keywords: procese discrete; problemă stocastică de control optimal discret; algoritm polinomial; metoda programării liniare; olynomial time algorithm; discrete processes; multichain networks