COMPONENŢA BIOCHIMICĂ ŞI PARTICULARITĂŢILE MORFOLOGICE ALE TULPINII DE CIANOBACTERIE NOSTOC HALOPHILUM HANSG. CNMN - CB - 17 - Trofim, Alina; Borozan, Aurica (CEP USM, 2019)
Din solurile or. Cimişlia, R. Moldova,a fost izolată o tulpină originală de cianobacterie Nostoc halophilumHansg.CNMN-CB-17 cu un conţinut biochimic valoros, ce asigură o cantitate mai sporită de glucide şi proteine. Sunt prezentate particularităţile morfologice şi biochimice ale tulpinii. Analiza comparat ivă a componenţei biochimice a trei specii autohtone de cianobacterii din genul Nostoc izolate din ecosistemele R. Moldova a scos în evidenţă prezenţa unui conţinut înalt de polizaharide.

A strain of cyanobacteria − Nostoc halophilum Hansg. CNMN-CB-17, was obtained in pure culture from the soils of Cimislia, Republic of Moldova. Its valuable biochemical content provides a higher amount of carbohydrates and proteins. The morphological and biochemical characteristics of the strain are presented. The biochemical composition of said strain was compared to 2 other cyanobacterial species belonging tothe Nostoc genus isolated from Moldova ecosystems,revealing the presence of a relatively high content of polysaccharides.
STUDY OF THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF THE CYANOBACTERIUM STRAIN NOSTOC HALOPHILUM HANSG . CNMN - CB - 17
Keywords: cianobacterie; izolare; componenţă biochimică; proteine; glucide; cyanobacteria; morphological study; isolation; biochemical composition; polysaccharides