Hепрерывное профессиональное образование педагогических кадров средних профессиональных/специальных учебных заведений [Articol] - Дарий, Людмила; Шевчук, Майя (CEP USM, 2011)
Pregătirea profesională continuă reprezintă soluţia şi condiţia calităţii serviciilor educaţ ionale oferite cadrelor didactice, o oportunitate pentru sistemele educaţionale de a face faţăşi de a răspunde proactiv cerinţelor şi provocărilor timpului, o pârghie important ăpentru asigurarea implementării noilor orientări şi documente de politici în educa ţie. Formarea profesională continuă este menităsă dezvolte competenţele necesare realizării multiplelor roluri profesionale, funcţii şi atribuţii organizaţionale nou-apă rute. Prin formarea continuă se urmăreşte actualizarea / dezvoltarea cunoştinţelor teoretice şi perfecţionarea practicii pedagogice, valorificându-se modele şi forme alternative de formare a adulţilor concepute să permită aprofundarea reflexiei, dezvoltarea competenţelor şi consolidarea cunoştinţelor noi şi indispensabile în situaţii diverse, proprii procesului educaţional.

Continuous professional training is the solution and the condition of the educational services quality that are offered to teachers, an opportunity for education systems to cope and respond proactively to the demands and challenges of time, also an important condition for ensuring the implementation of new guidelines and policy documents in education. Continuous professional training is designed to develop skills that are needed for the new many professional roles, functions and organizational tasks. The continuous training has the purpose to update /develop the theoretical knowledge and improve teaching practice, capitalizing the models and alternative forms of training programs designed to allow deeper reflection, skills development and strengthening new and essential knowledge in different situations that are specific to the educational process.
Keywords: pregătire profesională; cadre didactice