Analiza comparativă a sistemelor de răspundere disciplinară a judecătorilor din Europa - Gavrilenco, Natalia ("Print-Caro" SRL, 2022)
Funcționarea democrației depinde de respectarea principiului separării puterilor publice, de respectarea principiului legalității. Traseul Republicii Moldova este orientat către integrarea europeană, ceea ce impune respectarea standardelor internaționale cu privire la independența justiției. Autorul pornește de la teza: în materia răspunderii disciplinare este foarte important să se realizeze un echilibru între necesitatea de a fi sancţionată conduita magistratului, care este incompatibilă cu exigenţele deontologice impuse acestui corp profesional, şi necesitatea de a-i fi respectată independenţa. Studiul supune analizei diverse sisteme de răspundere disciplinară a judecătorilor din Europa. În concluzie, autorul subliniază că aspectele etice ale conduitei judecătorilor trebuie discutate din diverse motive, analizând și experiența statelor europene. Astfel autorul va aborda câteva sisteme de răspundere disciplinară a judecătorilor din Europa.

The functioning of democracy depends on the observance of the principle of separation of public powers, on the observance of the principle of legality. The path of the Republic of Moldova is oriented towards European integration, which requires compliance with international standards on the independence of the judiciary. The author starts from the thesis: in the matter of disciplinary liability it is very important to achieve a balance between the need to sanction the conduct of the magistrate, which is incompatible with the deontological requirements imposed on this professional body, and the need to respect its independence. The study examines various systems of disciplinary liability of judges in Europe. In conclusion, the author emphasizes that the ethical aspects of the conduct of judges must be discussed for various reasons, analyzing the experience of European states. Thus the author will address several systems of disciplinary liability of judges in Europe.
COMPARATIVE ANALYSIS OF DISCIPLINARY RESPONSIBILITY SYSTEMS FOR EUROPEAN JUDGES
Keywords: răspunderea disciplinară; judecător; sisteme; conduită; deontologie; disciplinary liability; judge; systems; conduct; deontology