Delimitarea infracțiunilor legate de insolvabilitate de alte fapte penale/nepenale conexe [Articol] - Ursu, Vera (Institutul Naţional al Justiţiei, 2021)
Prezentul articol vizează clarificarea aspectelor răspunderii penale pentru infracţiunile legate de insolvabilitate, din punct de vedere al delimitării acestora de alte fapte conexe. Pentru atingerea scopului menţionat, autorul a identificat anumite fapte prejudiciabile care ar avea capacitatea de a crea confuzii, ca efect al similitudinii lor în raport cu infracţiunile incriminate la art. 252 şi 253 Cod penal, iar analiza elementelor comparative s-a dovedit a fi inerentă în vederea stabilirii corelaţiei şi delimitării acestora. În urma studiului ştiinţific întreprins, au fost formulate unele reguli de calificare, ţinându-se cont de specificul faptelor penale al infracţiunilor legate de insolvabilitate, fiind elaborate şi propuse spre aplicare anumite îndrumări explicative care vizează faptele penale analizate.

This article aims to clarify the aspects of criminal liability for insolvency offenses, from the point of view of their delimitation from other related acts. In order to achieve the mentioned purpose, the author identified certain prejudicial actions that could have the capacity to create confusions as an effect of their similarity to the crimes provided for in art. 252 and 253 Penal Code of the RM, and the analysis of the comparative elements is necessary in order to establish their correlation and delimitation. Following the scientific study undertaken, some qualification rules were formulated taking into account the specifics of criminal acts of insolvency-related offenses, being developed and proposed for application some certain explanatory guidelines concerning the analyzed criminal facts.
Delimitation of insolvency offenses from other related criminal/non-criminal acts
Keywords: infracţiuni legate de insolvabilitate; insolvabilitate intenţionată; creditor; debitor; concurenţă; crimes related to insolvency