ПРИМЕНЕНИЕ МЕТОДА УСКОРЕННОГО СТАРЕНИЯ СЕМЯН ТВЕРДОЙ ПШЕНИЦЫ (TRITICUM DURUM DESF.) ДЛЯ ОЦЕНКИ ИХ СПОСОБНОСТИ К ДЛИТЕЛЬНОМУ ХРАНЕНИЮ - Мелиян, Лолита; Корлэтяну, Людмила; Михэилэ, Виктория; Ганя, Анатолие; Ротарь, Сильвия (CEP USM, 2022)
Articolul este dedicat analizei eficacității metodei de îmbătrânire accelerată a semințelor de grâu durum (ÎA) pentru evaluarea capacității acestora de a fi stocate pe un termen îndelungat în banca de gene. Utilizarea metodei ÎA, care constă în incubarea semințelor timp de 72 de ore la umiditate ridicată (90-100%) și temperatură a aerului (430C), vă permite de a imita în mod adecvat impactul factorilor de stres care joacă un rol decisiv în îmbătrânirea semințelor de grâu durum. Efectuarea analizei statistice după un set de parametri morfofiziologici, foarte importanți, așa ca: germinarea semințelor, lungimea medie a rădăcinițelor germenilor, biomasa proaspătă și uscată a radiculelor și scurgerea electroliților, permite a prognoza termenul de stocare a probelor de semințe în banca de gene.

The article is devoted to the analysis of the effectiveness of accelerated aging (AA) method to assess the shelf life of durum wheat seeds. The use of AA aging method, which consists in incubating seeds for 72 hours at high humidity (90- 100%) and air temperature (430C), allows you to adequately simulate the impact of adverse factors that play a decisive role in the aging of durum wheat seeds. Cluster statistical analysis of such important morphophysiological parameters as seed germination, average seedling root length, crude and dry root biomass and electrolyte leakage predicting terms of specimen long-term storage in the plant genetic bank.
UTILIZAREA METODEI DE ÎMBĂTRÂNIRE ACCELERATĂ A SEMINȚELOR GRÂULUI DURUM (TRITICUM DURUM DESF.) PENTRU EVALUAREA CAPACITĂȚII LOR DE PĂSTRARE ÎNDELUNGATĂ
APPLICATION OF THE METHOD OF ACCELERATED AGING OF DURUM WHEAT SEEDS (TRITICUM DURUM DESF.) TO ASSESS THEIR LONG-TERM STORAGE CAPACITY
Keywords: grâu durum; îmbătrânire accelerată a semințelor; germinare; energia germinativă a semințelor; potențial de păstrare a semințelor; durum wheat; accelerated aging; germination; seed germination energy; seed storage potential