PLANIFICAREA ŞI PREGĂTIREA PSIHOSOCIALĂ A COPILULUI VICTIMĂ PENTRU AUDIEREA LEGALĂ - Sâmboteanu, Daniela; Cheianu-Andrei, Diana (CEP USM, 2014)
În acest articol este pusă în discuţie o problemă relevantă pentru protecţia efectivă a drepturilor copilului victimă în contextul creşterii incidenţei crimelor împotriva copilului pe parcursul ultimilor ani în Republica Moldova. Autorii evidenţiază angajamentele asumate de autorităţile Republicii Moldova şi acţiunile întreprinse pentru a asigura un sistem de justiţie corect şi accesibil copiilor victime. Datele cercetrii sociologice realizate de autori confirmă că majoritatea copiilor victime nu au acces la servicii psihologice de calitate, iar pregătirea acestora pentru participarea în cadrul procedurilor legale este realizată spontan şi nu reprezintă o responsabilitate a sistemului de justiţie.

The article put into discussion an issue relevant to the effective protection of the rights of the child victim in the context of increasing incidence of crimes against children during last years in the Republic of Moldova. In the article, the authors highlight the commitments made by the Moldovan authorities and measures taken to ensure a fair and accessible justice system for child victims. An important element of the article are data f sociological research done by the authors that confirm that most child victims do not have access to quality psychological services and reparation for participation in legal proceedings is made spontaneously and is not a responsibility of the justice system.
PLANNING AND PSYCHOSOCIAL PREPARATION OF CHILD VICTIM FOR LEGAL PROCEEDINGS
Keywords: copil victimă; asistență psihologică