Oportunități de utilizare în practică a tehnologiilor inteligente în evaluarea unor variabile biologice [Articol] - Bîrsan, Ana; Sprincean, Veaceslav; Ganea, Ion (CEP USM, 2023)
Tehnologiile avansate bazate pe UVA au fost utilizate pentru monitorizarea unor ecositeme naturale și artificiale din aria protejată Rezervația Natural-Cuturală Orheiul Vechi. Analiza unor variabile biologice cu rol hotărâtor în asigurarea sustenabilității ecosistemelor s-a efectuat cu ajutorul camerelor multispectrale. Metodele utilizate au oferit posibilitatea identificării elementelor principale ale zonei studiate și au permis clasificarea acestora în patru clase principale de utilizare/acoperire a terenurilor: 1) teren acoperit cu vegetație spontană (ierburi, arbuşti și arbori), 2) teren agricol cultivat; 3) teren lipsit de vegetaţie; 4) teren cu construcții. Senzorii multispectrali s-au arătat a fi eficienți în identificarea diferitor componente ale mediului, demonstrând oportunități de utilizare a acestora în menținerea și îmbunătățirea calității serviciilor ecosistemice și utilizarea durabilă a resurselor naturale.

Advanced technologies based on UVA were used to monitor some natural and artificial ecosystems in the Orheiul Vechi Natural-Cutural Reserve protected area. The analysis of some biological variables with a decisive role in ensuring the sustainability of ecosystems was carried out with the help of multispectral cameras. The methods used offered the possibility of identifying the main elements of the studied area and allowed their classification into four main classes of land use/coverage: 1) land covered with spontaneous vegetation (grasses, shrubs and trees); 2) cultivated agricultural land; 3) land devoid of vegetation; 4) land with constructions. Multispectral sensors have been shown to be effective in the identification of different components of the environment, showcasing opportunities for their use in the maintenance and improvement of the ecosystem services’ quality and the sustainable use of natural resources.
Opportunities for use in practice of intelligent technologies in the evaluation of some biological variables
Keywords: Vehiculele Aeriene fără Pilot; indici de vegetație; arie protejată; monitoring; Unmanned Aerial Vehicles; vegetation indices; protected area; monitoring