Obiectul juridic special al infracțiunii de practicare ilegală a activității financiare [Articol] - Chihai, Cristina (Institutul Naţional al Justiţiei, 2021)
Calificarea faptei prejudiciabile potrivit art. 2411 (Practicarea ilegală a activităţii financiare) din Codul penal al Republicii Moldova, depinde, în mod direct, de determinarea veridică a semnelor constitutive obiective și subiective ale infracţiunii. Punctul de pornire al calificării este identificarea obiectului infracţiunii. Așadar, obiectul special al infracţiunii cercetate este constituit din relaţiile sociale cu privire la practicarea activităţii financiare în condiţii de legalitate, presupunând înregistrare şi/sau autorizare (licenţiere). În esenţă, licenţa este un act permisiv care învestește titularul cu drept de a desfășura un anumit gen de activitate, integral sau parţial, asupra căruia se răsfrâng criteriile de licenţiere stabilite de prezenta lege. Autorizaţia este privită ca act permisiv care se referă la acordarea anumitor drepturi de activitate și la atestarea întrunirii anumitor condiţii de către agentul economic. Sub acest aspect, remarcăm că termenele de licenţă și autorizare nu sunt echipolente. Infracţiunea de practicare ilegală a activităţii financiare nu are obiect material (imaterial). Prin urmare, concluzionăm că textul ,,dacă aceasta a cauzat daune în proporţii mari” din art. 2411 alin. (1) CP RM și textul ,,pentru aceeași acţiune care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari” din art. 2411 alin. (2) CP RM trebuie catalogate ca eroare tehnico-legislativă. Finalmente, remarcăm că identificarea relaţiilor sociale asupra cărora s-a atentat prin comiterea infracţiunii are drept rezultat aplicarea veridică și unitară de către organele de drept a normei prevăzută la art. 2411 din Codul penal al Republicii Moldova.

The classification of a prejudicial act pursuant to Article 2411 [Illegal Practice of Financial Activity] of the Moldovan Criminal Code depends directly on the accurate determination of the crime objective and subjective constituents. Hence, the special subject-matter of this Study is made up of social relations with respect to the practicing of financial activity under a level playing field, having assumed that the subject concerned has been registered and/or authorised (licensed). Essentially, the licence is a permissive act that entitles the holder to carry out a certain kind of activity, in full or in part, falling under the licensing criteria provided by this Law. Authorisation shall be treated as a permissive act that gives certain activity rights to the economic operator, provided that specific terms and conditions are being met. In this regard, it is worth noting that licence and authorisation are not equipollent. Crimes related to illegal practice of financial activity has no tangible (intangible) subject-matter. Therefore, one may draw the conclusion that the wording „in case of causing material damage” (Article 2411 (1) of the Moldovan Criminal Code) and the wording „for the same action that caused material damage” (Article 2411 (2) of the Moldovan Criminal Code) shall be treated as technical and legal error. Ultimately, we shall mention that the identification of social relations affected by the committed crime involves truthful and consistent application, by the law enforcement bodies, of the provision set forth by Article 2411 of the Moldovan Criminal Code.
Legal special subject-matter of crimes related to illegal practice of financial activity
Keywords: activitate financiară; activitate de întreprinzător; financial activity; entrepreneurial activity