Cadrul basel de guvernanță corporativă a băncilor - Guzun, Adrian (CEP USM, 2024)
Cadrul Basel în domeniul guvernanței corporative a băncilor este un set de linii directoare și standarde internaționale stabilite de Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară, acesta având un rol crucial în stabilirea practicilor de guvernanță corporativă ale băncilor din întreaga lume, contribuind activ la îmbunătățirea stabilității, gestionarea riscurilor și conformarea cu reglementările naționale și internaționale aplicabile băncilor. Acest cadru de reglementare conturează principiile și cerințele legate de managementul riscurilor, adecvarea capitalului, controalele interne, transparența acționarilor băncii și relațiile cu clienții, însă se pune un accent puternic pe supravegherea consiliului, responsabilitatea și alinierea stimulentelor cu sustenabilitatea pe termen lung. În prezent, băncile urmează să implementeze Basel IV - continuarea standardelor din Basel III, dezvoltat ca răspuns la deficiențele reglementării financiare relevate de criza financiară din 2007, având scopul consolidării cerințelor de capital bancar prin creșterea cerințelor minime de capital, deținerea lichidităților de înaltă calitate și scăderea efectului de levier bancar.

The Basel framework for bank corporate governance is a set of international guidelines and standards established by the Basel Committee on Banking Supervision, which plays a crucial role in setting the corporate governance practices of banks around the world, actively contributing to improving stability, risk management and compliance with national and international regulations applicable to banks. This regulatory framework outlines the principles and requirements related to risk management, capital adequacy, internal controls, transparency of bank shareholders and customer relations, but there is a strong emphasis on board oversight, accountability and the alignment of incentives with long-term sustainability. Banks are currently implementing Basel IV - the continuation of Basel III standards, developed in response to the deficiencies in financial regulation revealed by the 2007 financial crisis, with the aim of strengthening bank capital requirements by increasing minimum capital requirements, holding high-quality liquidity and decrease in bank leverage.
BASEL FRAMEWORK FOR CORPORATE GOVERNANCE OF BANKS
Keywords: guvernanță corporativă; cadru Basel; capital; corporate governance; Basel framework; capital