Influenţa substanţelor coordinative metaloorganice asupra viabilității populaţiei de Paramecium caudatum [Articol] - Toderaș, Ion; Gulea, Aurelian; Roșcov-Arcan, Elena; Garbuz, Olga (My University, 2016)
În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetării reacției culturii de laborator Paramecium caudatum Ehrenberg, 1838 la acțiunea compușilor CMG-42 şi CMG-33 în diferite concentrații 100, 10, 1, 0,1, 0,01 uM/L. A fost studiată sensibilitatea culturii de laborator P. caudatum la acţiunea substanţelor coordinative și posibilitatea de adaptare a acesteia la diferite concentrații. Toxicitatea a fost evaluată prin testarea parametrilor reproductivi și compararea lor cu martorul. A fost calculată dinamica, statistic semnificativă, dintre procesul de adaptabilitate și toxicitatea ciliatelor Paramecium caudatum la diferite concentraţii. În final, au fost determinate concentraţiile optime ale unor substanţe şi ale celor care au o influență toxică asupra viabilității organismelor unicelulare.
Keywords: Paramecium caudatum; ciliate; compuşi coordinativi; reproducere; productivitate secundară; efectiv numeric; inhibiție