Diplomația multilaterală – mecanism de promovare a reformelor democratice în Republica Moldova [Rezumat] - Stejaru, Selena (My University, 2024)
Scopul și obiectivele de cercetare. În conformitate cu actualitatea problemelor abordate și gradul de investigație a temei în literatura de specialitate, scopul cercetării științifice constă în realizarea analizei complexe a diplomației multilaterale în vederea definirii cadrului instituțional-funcțional și identificării mecanismelor de promovare a valorilor democrației și susținerea reformelor în Republica Moldova. Atingerea scopului trasat, presupune valorificarea următoarelor obiective: realizarea analizei istoriografice complexe prin elucidarea cercetărilor științifice și studiilor empirice ale autorilor din Republica Moldova și de peste hotare; identificarea reperelor teoretico-conceptuale și elaborarea cadrului metodologic de cercetare a diplomației multilaterale în calitate de promotor al reformelor democratice; reflectarea specificului organizațiilor internaționale și a realizării parteneriatelor pentru dezvoltare democratică la nivel global, regional și subregional; sintetizarea cadrului conceptual-teoretic privind relația democratizare - asistență externă pentru democrație; examinarea cadrului politico-juridic al relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în contextul obiectivelor și instrumentelor de promovare a democrației prevăzute de politica europeană pentru țările din vecinătatea estică; determinarea impactului diplomației multilaterale asupra realizării obiectivelor de dezvoltare și reformelor democratice în Republica Moldova.
Rezumatul tezei de doctor în științe politice. 562.03 - Probleme și strategii ale dezvoltării globale și regionale. Conducător științific: doctor, conferențiar universitar, Emil CIOBU; doctor habilitat, conferențiar universitar, Cristina EJOVA.