Încalcarea drepturilor cetățenilor prin propagarea fascismului, a rasismului, a xenofobiei și prin negarea holocaustului: analiză de drept penal [Articol] - Stati, Vitalie (Academia de Administrare Publică, 2022)
In the present study, the preponderant purpose is to examine the constitutive signs of the o enses provided for in art.1761 of the Criminal Code of the Republic of Moldova. In this article, we bring together four typical types of o ences. Thus, the following constitutive signs of these o enses are established: the special juridical object, material (immaterial) object and product, prejudicial action, mode and method of commission, the form and type of guilt; motive and purpose, the subject. In parallel, arguments are presented regarding the low quality of art.1761 of the Criminal Code of the Republic of Moldova.

În cadrul studiului de faţă, scopul preponderent este cel de examinare a semnelor constitutive ale infracţiunilor prevazute la art. 1761 din Codul penal al Republicii Moldova. În acest articol, se reunesc patru variante-tip de infracţiuni. Astfel, se stabilesc urmatoarele semne constitutive ale acestor infracţiuni: obiectul juridic special, obiectul material (imaterial) şi produsul, acşiunea prejudiciabila, modul şi metoda de savârşire, forma şi tipul de vinovaţie, motivul şi scopul, subiectul. În paralel sunt prezentate argumente privind calitatea redusa a art.1761 din Codul penal al Republicii Moldova.

Prezentul articol are drept scop analiza complexa a conceptului de interes privat şi identificarea acestuia atât în reglementarile cadrului legal naţional, dar şi din alte state, cât şi tratarile doctrinare ale acestui concept în literatura juridica de specialitate. Conceptul de interes privat este în strânsa legatura cu conceptul de interes public şi cu licenţierea activitaţii de întreprinzator, or, interesul public nu reprezinta altceva decât o mulţime de interese private, iar licenţierea anumitor activita şi are rolul de a proteja interesul public. Reglementarile juridice în care identificam conceptul de interes privat, au menirea de a proteja persoana zica, juridica, întreprinzatorul şi orice subiect al raporturilor juridice, de intervenţia excesiva, uneori abuziva din partea statului în activitatea licenţiata de întreprinzatorilor. Astfel, interesul privat este drept un garant al neingerinţei neîntemeiate în activitatea subiecţilor privaţi de a practica o anumita activitate licenţiata. Totodata, combinarea intereselor private şi publice reprezinta o noua paradigma a reglementarii de stat a economiei la general, inclusiv a activitaţi de întreprinzator prin licenţa în mod special.
VIOLATION OF CITIZENS' RIGHTS THROUGH THE PROPAGATION OF FASCISM, RACISM, XENOPHOBIA AND THE DENIAL OF THE HOLOCAUST: CRIMINAL JURIDICAL ANALYSIS
Keywords: simboluri fasciste; Holocaust; xenophobic ideology