Integrity of elections – a principle edifying the legitimacy of the state representative powe - Arseni, Alexandru (My University, 2019)
Poporul suveran îşi poate exercita dreptul său natural şi inalienabil de a legifera, delegându-l unor reprezentanţi desemnaţi după proceduri electorale. Problema care s-a pus şi se pune este de a găsi un mecanism juridico-statal cât mai eficace în a realiza acest scop, fără a atenta la suveranitatea naţională. Practica contemporană constituţională a dat răspuns la această întrebare prin elaborarea şi argumentarea sistemelor electorale capabile să nu rupă această legătură dintre suveranitatea naţională şi reprezentare. Urmează să elucidăm dacă modificarea sistemului electoral în Republica Moldova se încadrează în această armonie.

The sovereign people can exercise their natural and inalienable right to legislate by delegating them to appointed representatives after electoral procedures. The question has been and is to find a more effective legal-state mechanism to achieve this goal without addressing national sovereignty. Contemporary constitutional practice has responded to this question by elaborating and reasoning electoral systems capable of not breaking the link between national sovereignty and representation. We are going to clarify whether the modification of the electoral system in the Republic of Moldova is in harmony with this.

Le peuple souverain peut exercer son droit naturel et inaliénable de légiférer le déléguant aux représentants désignés après les procédures électorales. Le problème qu’on a mis et qu’on met consiste à trouver un mécanisme juridique et de l’État plus efficace de réaliser ce but, sans attenter à la souveraineté nationale. La pratique constitutionnelle contemporaine a donné une réponse à cette question en élaborant et argumentant les systèmes électoraux capables de conserver cette liaison entre la souveraineté nationale et la représentation. Il s’ensuit à tirer au claire si la modification du système électoral en République de Moldova s’inclue dans cette harmonie.
PROBITÉ DES ÉLECTION – PRINCIPE ÉDIFICATEUR DE LA LÉGITIMATION DU POUVOIR D’ÉTAT PAR REPRÉSENTATION
Keywords: suveranitate; reprezentare; putere de stat; onestitate; alegeri; vot; concurent electoral; scrutin; sistem proporţional; sistem mixt; sistem majoritar; sovereignty; representation; state power; integrity; elections; vote; electoral contestant; elections; majority system; proportional representation; mixed system; souveraineté; représentation; pouvoir d’État; probité; élections; vote; concourant électoral; scrutin; système majoritaire; système proportionnel; système mixte