EXTINDEREA UE ÎN BALCANII DE VEST: NOI PROVOCĂRI - Silistrari, Alfred (CEP USM, 2024)
Articolul examinează fezabilitatea aderării țărilor din Balcani la UE. Pentru moment, încercarea de a regândi extinderea ca instrument al politicii de securitate nu pare să producă schimbări semnificative. Există un pesimism înrădăcinat în Balcanii de Vest și impresia că noii candidați nu au realizat încă ce îi așteaptă. Sentimentul general este că integrarea europeană este o himeră și că există prea multe motive împotriva unei noi extinderi a UE.

The article examines the feasibility of the Balkan countries joining the EU. For the moment, the attempt to rethink enlargement as an instrument of security policy does not seem to bring about significant change. There is an entrenched pessimism in the Western Balkans and the impression that the new candidates have not yet realised what lies ahead. The general feeling is that European integration is a chimera and that there are too many reasons against further EU enlargement.
EU ENLARGEMENT IN THE WESTERN BALKANS: NEW CHALLENGES
SILISTRARI, Alfred. Extinderea UE în Balcanii de Vest: noi provocări. In: Extinderea UE și strategia pentru Balcanii de Vest: perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană: conferință națională ştiințifico-practică, 11 mai 2023. Chisinau : CEP USM, 2024, pp.94-100
Keywords: Balcanii de Vest; Uniunea Europeană; politica de securitate; integrarea; Western Balkans; European Union; security policy; integration