Condițiile suspendării procedurii de executare silită [Articol] - Stratulat, Gheorghe (Î.S. „Tipografia Centrală”, 2022)
Suspendarea procedurii de executare silită înseamnă oprirea temporară a acţiunilor de executare până la încetarea motivelor de suspendare prevăzute de lege şi indicate în actul de suspendare. Competenţa de a suspenda procedura de executare revine executorului judecătoresc în temeiul articolului 78 Cod de executare (CE) (suspendarea obligatorie) şi instanţei pentru motivele prevăzute la articolul 79 CE (suspendarea facultativă). Apariţia împrejurărilor prevăzute de lege instituie obligaţia necondiţionată a executorului judecătoresc de a suspenda procedura de executare. Problema suspendării este tratată de executorul judecătoresc din proprie iniţiativă sau la cerere, prin sesizarea creditorului şi a debitorului. Suspendarea facultativă a executării silite este un drept al instanţei. Decizia de admitere a cererii de suspendare a executării silite împiedică desfăşurarea procedurii de executare silită până la încetarea împrejurărilor pentru care a fost emisă.

The suspension of enforcement proceedings means temporarily halting enforcement actions until the grounds for suspension laid down by law and indicated in the document of suspension have ceased. The jurisdiction to suspend the enforcement proceedings lies with the bailiff under Article 78 EC (mandatory suspension) and with the court for the grounds laid down in Article 79 EC (facultative suspension). The appearance of the circumstances listed by law establishes the unconditional obligation of the bailiff to suspend the enforcement procedure. The question of suspension is dealt with by the bailiff of his own initiative or on request, by notifying the creditor and the debtor. The facultative suspension of enforcement proceedings is a right of the court. The decision of granting the request for suspension of enforcement proceedings prevents the enforcement proceedings from taking place until the circumstances for which it was issued have ceased to exist.
CONDITIONS FOR SUSPENSION OF FORCED EXECUTION PROCEDURE
Keywords: suspendarea procedurii; dreptul instanţei; obligaţia executorului; temeiurile; efectele; termenele; competenţă; măsură de asigurare; valabilitate