IVAN ILINSKII – SECRETARUL LUI DIMITRIE CANTEMIR ÎN RUSIA - Eșanu, Andrei; Eșanu, Valentina (Editura USM, 2023)
În studiul Ivan Ilinskii – secretarul lui Dimitrie Cantemir în Rusia, este conturat portretul verbal al acestui intelectual rus, care a activat în serviciul fostului principe al Moldovei în anii 1716-1723. Ivan Ilinskii a îndeplinit mai multe însărcinări intelectuale, între care copierea și traducerea unor opere cantemiriene, purtarea corespondenței principelui, instruirea copiilor ș.a. Totodată, secretarul s-a făcut remarcat prin participarea alături de Dimitrie Cantemir în Campania persană (1721-1723) și, mai ales, prin zilnicul său Notationes cotedianae în care a trecut însemnări originale despre activitatea învățatului român în ultima perioadă de viață.

The following study Ivan Ilinskii - Dimitrie Cantemir's secretary in Russia outlines the verbal portrait of this Russian scholar, who worked in the service of the former prince of Moldavia in the years 1716-1723. Ivan Ilinskii fulfilled several intellectual tasks, including copying and translating some Cantemirian works, carrying out the prince's correspondence, teaching his children etc. At the same time, the secretary distinguished himself by participating alongside Dimitrie Cantemir in the Persian Campaign (1721-1723) and especially by writing his daily Notationes cotedianae in which he left original notes about the activity of the Romanian scholar in the last period of his life.
Keywords: Cantemir, Dimitrie