MISIUNEA DIPLOMATICĂ ȘI UZANȚELE DE PROTOCOL ȘI CEREMONIAL CA INSTRUMENT DE PROMOVARE A IMAGINII REPUBLICII MOLDOVA - Rusnac, Ludmila (CEP USM, 2022)
Misiunile diplomatice realizează un rol vital în colaborarea dintre state pe diferite domenii, dar și în activitatea de negociere dintre state, pentru evitarea sau soluționarea situațiilor de criză. Republica Moldova are deschise misiuni diplomatice în toate statele cu care a dezvoltat relații de prietenie și colaborare economică, politică, comercială și culturală. Ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice de categoria 1 și sunt gestionate de către ambasador (care mai este numit și șeful misiunii), Domnia sa fiind reprezentantul oficial al statului acreditat în țara de reședință, iar Consulatele sunt reprezentanțe diplomatice de categoria 2, fiind conduse de către un consul sau consul general. Pentru a-și începe misiunea în cadrul ambasadei, este necesar ca ambasadorul să fie acreditat în țara respectivă. Ambasada este o structură inviolabilă, iar toți funcționarii cu rang diplomatic ai ambasadei au imunitate diplomatică. Periodic, agenții diplomatici participă la diferite activități protocolare, în calitate de invitați sau gazde, în scopul realizării atribuțiilor de funcție. Aceste activități protocolare se desfășoară după anumite reguli, într-o anumită ordine și într-un anumit cadru, astfel că fiecare persoană cu rang diplomatic trebuie să cunoască protocolul și uzanțele de ceremonial. Totodată, în activitatea diplomatică este absolut necesar să fie respectate și particularitățile naționale de protocol diplomatic.

Diplomatic missions play a vital role in the collaboration between states in different fields, but also in the negotiation activity between states, to avoid or resolve crisis situations. The Republic of Moldova has open diplomatic missions in all the states with which it has developed friendly relations and economic, political, commercial and cultural collaboration. Embassies are diplomatic representations of category 1 and are managed by the ambassador (who is also called the head of the mission), his Majesty being the official representative of the state accredited in the country of residence, and Consulates are diplomatic representations of category 2, being led by a consul or general consul. To begin his mission within the embassy, it is necessary for the ambassador to be accredited in the respective country. The embassy is an inviolable structure, and all officials of diplomatic rank of the embassy have diplomatic immunity. Periodically, diplomatic agents participate in various protocol activities, as guests or hosts, in order to carry out their duties. These protocol activities are carried out according to certain rules, in a certain order and within a certain framework, so that every person of diplomatic rank must know the protocol and ceremonial usages. At the same time, in diplomatic activity, it is absolutely necessary to respect the national particularities of diplomatic protocol.
DIPLOMATIC MISSION AND PROTOCOL AND CEREMONIAL CUSTOMS AS A TOOL FOR PROMOTING THE IMAGE OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA
Keywords: misiune diplomatică; serviciu consular; protocol; ceremonial; funcționar diplomatic; recepție; etichetă; ambasador