ФУНДАМЕНТАЛЬНЫЕ ОСНОВЫ ШВЕЙЦАРСКОЙ НАЦИОНАЛЬНОЙ ИДЕНТИЧНОСТИ КАК ФАКТОР ЕВРОСКЕПТИЦИЗМА - Ткач, Анатолий (CEP USM, 2020)
Анализируются фундаментальные основы швейцарской национальной идентичности: федерализм, нейтралитет и прямая демократия. Швейцарская модель идентичности уникальна в своем роде и отличается по своему характеру и набору ценностей, с которыми себя идентифицируют граждане Швейцарии, от моделей национальной идентичности стран Европейского Союза. Особенность швейцарской модели национальной идентичности поддерживает стабиль- ный уровень евроскептицизма в швейцарском обществе и обусловливает особые отношения Швейцарии с Европей- ским Союзом. Опыт Швейцарии по формированию и защите национальной идентичности может стать примером для укрепления национальной идентичности в Республике Молдова в контексте процесса европейской интеграции

În articol sunt analizate elementele fundamentale ale identității naționale elvețiene: federalismul, neutralitatea și democrația directă. Modelul de identitate elvețian este unic în felul său, după natura sa și setul de valori cu care se identifică cetățenii Elveției și diferă de modelele de identitate națională ale țărilor Uniunii Europene. Part icularitatea modelul ui elvețian de identitate națională menține un ni ve l stabil de euroscepticism în societatea elvețiană și determină relațiile speciale dintre Elveția şi Uniunea Europeană. Experiența elvețiană privind formarea și protejarea identității naționale poate constitui un exemplu de consolidare a identității nați onale în Republica Moldova în co ntextul procesului de integrare europeană.
BAZELE FUNDAMENTALE ALE IDENTITĂȚII NAȚIONALE ELVEȚIENE CA FACTOR DE EUROSCEPTICISM
FUNDAMENTAL BASES OF SWISS NATIONAL IDENTITY AS A FACTOR OF EUROSCEPTICISM
Keywords: Швейцарская Конфедерация; федерализм; нейтралитет; национальная идентичность; политическая идентичность; Европейский Союз; Республика Молдова; Swiss Confederation; federalism; neutrality; direct democracy; national identity; political identit; euroscepticism; European Union; Republic of Moldova; Confederația Elvețiană; neutralitate