Consiliul superior al magistraturii veritabil garant al interdependenţei puterii judecătoreşti: reglementări legale şi abordări doctrinare - Arseni, Alexandru; Roșca, Constantin (My University, 2014)
Incontestabil, statul de drept şi democratic se formează şi se consolidează în baza mai multor principii, printre care și principiul separaţiei puterilor în stat. Sprijinindu-se pe echilibrul şi colaborarea puterii legislative, puterii executive şi puterii judecătoreşti, cea din urmă contribuie totuși la controlul, în mare parte, al funcţionării primelor două datorită posibilității aplicării contenciosului administrativ. Nu ne vom referi aici la controlul constituţionalităţii legilor, exercitat de către Curtea Constituţională. În aceste împrejurări, se ține cont de specificul activităţii judecătoreşti chemată să înfăptuiască actul de justiţie.

Indisputably, the state of law and democratic one is formed and consolidated on the basis of more principles, among which is the principle of separation of powers in the state. Being based on the equilibrium and cooperation of the legislative power, the executive one and the judicial authority, the last one contributes to the control, to a great extent, of the functioning of the first two, due to the possibility of application of the solicitor’s administrative office. We will not speak her of the control of the constitutionality of laws, exercised by the Constitutional Court. In these contexts, it is taken into consideration the specific features of the judicial activity having the task to implement the act of justice.
Keywords: Magistratură; Consiliu; funcţie; atribuţie; competenţă; independenţă; garant; organizare; funcţionare; organ; disciplină; autoadministrare; instruire; Magistrature; Council; function; duty; competence; independence; guarantor; organization; functioning; organ; discipline; self administration; instruction