Fenomenul migrației de revenire în Republica Moldova și sistemul de granturi acordate migranților pentru dezvoltarea afacerii - Zaharia, Virginia; Pozneacova, Veronica (Tipografia „Adrilang”, 2022)
După proclamarea suveranității și a independenței, Republica Moldova s-a confruntat cu exodul fenomenului migrației cetățenilor peste hotarele țării. Emigrarea forței de muncă a afectat economia. Treptat imigranții au început să revină în țara lor de origine, fenomenul cunoscut sub denumire de “migrație de revenire”. În cadrul studiului dat ne propunem să analizăm tipurile migrației și semnificația acestui fenomen în epoca contemporană. Vom examina specificul migrației de revenire, factorii, care determină emigrarea cetățenilor, cât și politicile de subsidii și granturi acordate migranților reveniți și familiilor acestora cu scopul dezvoltării afacerii. Considerăm oportun să determinăm specificul, condițiile acordării granturilor și domeniile de finanțare în cadrul proiectelor de subsidii acordate de către Guvern. De asemenea, vom stabili particularitățile Programului național de stimulare a revenirilor și facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2022 – 2026 și impactul acestuia asupra fenomenului migrației de revenire.

After the proclamation of sovereignty and independence, the Republic of Moldova faced the exodus of citizens' migration abroad. Emigration of labor affected the economy. Gradually immigrants began to return to their country of origin, the phenomenon known as “return migration”. In this study we analyze the types of migration and the significance of this phenomenon in the contemporary era. We examine the specific aspects of the return migration, the factors that determine the emigration of citizens, as well as the policies of subsidies and grants provided to returned migrants and their families for the business development. We determine the conditions for grant provision and the areas of financing within the projects of subsidies accorded by the government. Also, we establish the particularities of the national program adopted for the migrants’ stimulation to return to the country of origin and facilitate the (re)integration of the citizens of the Republic of Moldova involved in the migration process for the years 2022 – 2026 and its impact on the phenomenon of return migration.
Keywords: economie; migrație; granturi; agricultura; afacere; economy; migration; grants; agriculture; business