Identitatea religioasă şi intoleranţa confesională în practica judiciară penală şi extrapenală a Republicii Moldova [Articol] - Jeflea, Alexe; Gîrla, Lilia (CEP USM, 2017)
In acest articol autorii studiază identitatea religioasă și intoleranța confesională în practica judiciară penală şi extrapenală a Republicii Moldova. Pentru a obține rezultate valide noi și completea fost analizat un număr considerabil de spețe din Arhiva Curţii Supreme de Justiție a Republicii Moldova.Scopul urmărit este de a observa şi evidenţia anumite legităţi între identitatea religioasă și intoleranţa confesională, pe de o parte, și efectele acesteia asupra politicii penale a statului și asupra practicii judiciare penale și extrapenale a Republicii Moldova care implică elementul religios, pe de altă parte. Pe lângă jurisprudența Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova,la elaborarea prezentului mesaj ştiinţific autorii au luat în calcul realizările ştiinţei contemporane şi legislaţia naţională în vigoare în domeniul asigurării protecţie iidentităţii religioase. Rezultatele obținute pot fi aplicate şi în ştiinta criminologică din Republica Moldova.

In the realm of this scientific article there are studied the religious identity and the confessional intolerance in the penal and extra-penal Case law of the Republic of Moldova. In order to obtain new and complete valid results, the authors have performed the analysis of a considerable number of the cases taken from the Archive of the Supreme Court of Justice. The purpose of this article is observation and demonstration of some blueprints between the religious identity and confessional intolerance, from one side, and their effects upon the penal politics of the State and the precedent law which implies the religious element, from another side. Besides the Precedent Law of the Supreme Court of Justice of the Republic of Moldova the authors have used new results of the modern science and national legislation in force in the matter of religious identity protection. The obtained results can be applied in the future in the criminological science of the Republic of Moldova.
THE RELIGIOUS IDENTI TY AND CONFESSIONAL INTOLERANCE IN THE PENAL AND EXTRA - PENAL CASELAW OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA
Keywords: religie; identitate religioasă; extremism religios; intoleranţă confesională; religious extremism; religious identity; confessional intolerance