ANALIZA CANTITATIVĂ ŞI MORFOLOGICĂ A HETEROCIŞTILOR ALGEI NOSTOC FLAGELLIFORME (BERK ET. CURT) ELENK. CULTIVATE PE DIFERITE MEDII NUTRITIVE - Stratulat, Irina; Şalaru, Victor; Dobrojan, Sergiu (CEP USM, 2014)
Studierea cantitativă a heterociştilor permite o mai bună înţelegere a procesului de fixare biologică a azotului de către algele cianofite. Volumul heterociştilor şi efectivul lor numeric depind de valorile cantitative ale azotului molecular fixat, de specia algei, precum şi de componenţa mediului nutritiv. Pe mediul Drew volumul heterociştilor oscilează între 60,81 μ3 şi 81,94 μ3 , pe când pe mediul Fogg atinge 58,96-86,59 μ3 , iar pe mediul Gusev – 54,68-88,98 μ3 . Numă- rul heterociştilor suportă oscilări în timpul perioadei de creştere, fiind minim la începutul ei şi mai mare spre sfârşit. Frecvenţa maximă a heterociştilor a fost depistată la cultivare în mediul Drew (11,7%), urmat cu 10,97% în mediul Fogg şi cu 9,80% în mediul Gusev.

Study the quantity of heterocysts allows discerning the biological nitrogen fixation process by blue-green algae. The volume and number of heterocysts depend on the quantity of fixed molecular nitrogen, the algae species and the composition of nutritive medium. At the cultivation in Drew medium the volume of heterocysts varies between 60.81 and 81.94 μ3, while in the Fogg – 58,96-86.59 μ3 but in the Gusev – 54,68-88.98 μ3. Number of heterocysts supports the oscillations during on the period of growing, being minimum at the beginning and highest toward the end. The maximum frequency of heterocysts was detected of cultivation in Drew medium (11.7%), followed by 10.97% in the Fogg and 9.80% in the Gusev.
THE QUANTITATIVE AND MORPHOLOGICAL ANALYSIS ON HETEROCYSTS OF THE ALGA NOSTOC FLAGELLIFORME (BERK ET. CURT) ELENK. CULTIVATED IN DIFFERENT NUTRITIVE MEDIA
Keywords: Nostoc flagelliforme; heterociştii; frecvenţa hetericiştilor; azot total; mediu nutritiv; nutritive medium