ROLUL AMINOACIZILOR ÎN REGLAREA HOMEOSTAZIEI TRACTULUI GASTROINTESTINAL - Garaeva, Svetlana; Leorda, Ana; Postolati, Galina (CEP USM, 2024)
Influența aminoacizilor liberi asupra tractului gastrointestinal are loc, pe de o parte, prin aminoacizii care circulă în sânge, iar pe de altă parte, prin activitatea hepatică și a metabolomului intestinal. Menținerea nivelului sanogen al homeostaziei acestui sistem este strâns legată de aprovizionarea cu aminoacizi esențiali prin intermediul alimentelor. Aportul în organism a cantității optime de aminoacizi proteinogeni reglează menținerea nivelului sanogen al homeostaziei organelor și țesuturilor tractului gastrointestinal. Cei mai semnificativi sunt aminoacizii aromatici și cei cu lanț ramificat, care reglează activitatea ficatului, pancreasului și sinteza acizilor grași. Menținerea unui nivel normal de mucus intestinal este asociată cu aportul alimentar de treonină, serină, prolină și cisteină. Aminoacizii sulfurați pot fi considerați unul dintre mijloacele nespecifice de reglare și menținere a nivelului sanogen al homeostaziei tractului gastrointestinal.

The free amino acids influence on the gastrointestinal tract takes place, on the one hand, through the amino acids circulating in the blood, and on the other hand, through the activity of the liver and the intestinal metabolome. Maintaining the sanogenic level of homeostasis of this system is closely related to the supply of essential amino acids through food. The intake of the optimal amount of proteinogenic amino acids in the body regulates the maintenance of the sanogenic level of the homeostasis of the organs and tissues of the gastrointestinal tract. The most significant are the aromatic and branched chain amino acids, which regulate the activity of the liver, pancreas and fatty acid synthesis. Maintaining a normal level of intestinal mucus is associated with the threonine, serine, proline and cysteine food intake. Sulfuric amino acids can be considered one of the non-specific means of regulating and maintaining the sanogenic level of homeostasis of the gastrointestinal tract.
THE ROLE OF AMINACIDS IN THE REGULATION OF HOMEOSTASIS GASTROINTESTINAL TRACT
Keywords: aminoacizii liberi; homeostazie; metabolom; tract gastrointestinal; free amino acids; gastrointestinal tract; homeostasis; metabolome