ZONA ESTICĂ A REPUBLICII MOLDOVA ÎN CONTEXTUL INTERESELOR FEDERAȚIEI RUSE - Cebotari, Svetlana (CEP USM, 2020)
Dezintegrarea URSS a generat pentru Federația Rusă o situaţie geopolitică şi geostrategică nouă. Rusia aspiră la redobândirea statutului de altădată, a celui de supraputere. Extinderile succesive ale NATO şi UE spre Est au scos în relevanţă inconsistenţa politicii ruseşti. Îmbrăţişarea vectorului euroatlantic de către Georgia şi Ucraina sau a celui european de către Republica Moldova au relevat că interesele Rusiei derivă din principalele obiective (neoficiale) ale intereselor geostrategice și ale politicii externe – de a menţine controlul asupra fostelor republici sovietice. În acest articol sunt supuse cercetării principalele interese ale Federației Ruse în zona estică a Republicii Moldova

The URSS dezintegration generated for Russian Federation a new geopolitical and geostrategical situation. Russia aspires to regain the status of the superpower. The successive enlargements of NATO and the EU to the East they brought relevance Russian policy inconsistency. Embracing Euro - Atlantic vector by Geor gia and Ukraine or the European vector by Moldova revealed that Russian inte rests derived from the main objective (unofficial) of geostrategic interests and foreign policy, to maintain control over the former Soviet republics. The present article main ly research es the principal interests of the Russian Federation in the Eastern ar ea of the Republic of Moldova.
THE EASTERN AREA OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA IN THE CONTEXT OF THE RUSSIAN FEDERATION’S GEOSTRATEGICAL INTERESTS
Keywords: Republica Moldova; Federația Rusă; sferă de interes; Republic of Moldova; the Russian Federation; sphere of interest; geopolitica