Elementele principale ale conceptului modern al relațiilor reciproce dintre personalitate şi stat [Articol] - Avornic, Gheorghe; Catan, Anastasia (My University, 2017)
Dans cet article l’auteur propose d’analyser les principaux aspects des relations contemporaines entre la personnalité et l’Etat, dont la solution dépend d’un niveau d’efficacité maximale de la protection juridique des droits de l’homme et de citoyen dans la République de Moldova. Et notamment: la synthèse des formes; durables et prouvés par l’expérience, mise en œuvre de la pratique des droits et libertés de la personnalité, leur protection; la réalisation de la politique juridique, visant à renforcer la domination de la personnalité dans la gouvernance sont les préoccupations traditionnelles de l’Etat; la réalisation des droits et des libertés de la personnalité est un principe de l’interaction avec l’Etat; l’individualisme de la personnalité, basée sur l’originalité, la culture et la loi.

Articolul cuprinde un studiu dedicat aspectelor principale ale conceptului modern al relațiilor dintre personalitate și stat, de abordarea corectă a cărora depinde atingerea eficienţei maxime a protecției juridice a omului și cetățeanului în RM, şi anume: sinteza formelor, durabile și probate prin experiență, de punere în aplicare a drepturilor și libertăților personalității, protecţia lor; realizarea politicii juridice, care vizează consolidarea dominantei personalității în legislație; orientarea spre continuarea diferenţierii dreptului privat de cel public; supremația legii şi guvernarea dreptului sînt preocupările tradiționale ale statului; realizarea drepturilor şi libertăţilor personalităţii este un principiu al interacţiunii ei cu statul; individualismul personalităţii, bazat pe originalitate, cultură şi drept.
Keywords: droit; liberté; droits et libertés de la personnalité; Etat du droit; putere de stat; drepturile și libertățile personalități; protecţia drepturilor şi libertăţilor personalităţii; stat de drept