Profilarea instituțiilor de dețentie pentru punerea în executare a măsurilor și pedepselor privative de libertate [Articol] - Cojocaru, Vladimir (2021)
Pedeapsa penală aplicată pentru restabilirea echităţii sociale, corectarea şi resocializarea condamnatului, precum şi prevenirea săvârșirii de noi infracţiuni, impune necesitatea organizării măsurilor de executare adaptate atât specificului pedepsei cât și particularităților individuale ale persoanei condamnate. Respectiv, cea mai complexă sarcină revine sistemului de executare a pedepselor privative de libertate, fiindcă prin natura sa impune cele mai multe îngrădiri și restricții. Astfel, în procesul realizării scopului acesteia persistă riscul ca această măsură de pedeapsă să cauzeze suferințe fizice şi să înjosească demnitatea persoanei condamnate. În prezentul articol ne-am propus să analizăm situația actuală din sistemul administrației penitenciare în partea ce vizează nivelul de implementare a cadrului normativ în domeniul repartizării persoanelor private de libertate pe tipuri de penitenciare și regimuri de detenție pentru executarea pedepsei. Respectiv, să apreciem în ce măsură acest sistem poate asigura atingerea scopului pedepsei aplicate.

Given that penal punishment is applied for the purpose of restoring social equity, correction and resocialization of the convict, as well as deterrence of further crime, it becomes imperative that penal enforcement measures are tailored according ding to both the specific features of the punishment and the individual characteristics of the convict. Therefore, the system of prison sentence enforcement faces a complex task because deprivation of liberty, by its nature, imposes a range of restrictions and limitations. In the process of enforcing prison punishments, there is a risk that punishment measures might cause physical damage and even downgrade the dignity of the convicted person. This article aims to analyse the current situation in the prison administration system in areas that regard the implementation of the legal provisions on prisoners’ placement according to types of prisons and regimes. Moreover, the paper identifies gaps in the legal frameworks and formulates proposals for addressing the pinpointed issues. The relevance of this topic lies in the fact that the purpose of punishment can be fulfilled only when the system of prison regimes is applied by taking into consideration the individual psychological and social needs of the persons deprived of liberty.

La sanction pénale appliquée pour le rétablissement de l’équité sociale, la correction et la resocialisation du condamné, ainsi que la prévention de la commission de nouveaux crimes, impose la nécessité d’organiser des mesures d’exécution adaptées à la fois aux spécificités de la peine et aux particularités individuelles du condamné. Respectivement, la tâche la plus complexe réside dans le système d’exécution des peines privatives de liberté, car de par sa nature, il impose le plus de restrictions et de restrictions. Ainsi, dans le processus de réalisation de son objectif, il existe un risque que cette mesure de punition provoque des souffrances physiques et porte atteinte à la dignité du condamné. Dans cet article, nous avons l’intention d’analyser la situation actuelle dans le système d’administration pénitentiaire dans la partie qui concerne le niveau de mise en œuvre du cadre normatif dans le domaine de la répartition des personnes privées de liberté par types de pénitenciers et de régimes de détention pour l’exécution de la peine. En conséquence, évaluons dans quelle mesure ce système peut assurer la réalisation de l’objectif de la peine appliquée.

Уголовное наказание, применяемое для восстановления социальной справедливости, исправления и ресоциализации осужденного, а также для предотвращения совершения новых преступлений, диктует необходимость организации мер принуждения, адаптированных к специфике приговора и индивидуальным особенностям осужденного. Соответственно, наиболее сложная задача принадлежит системе исполнения наказаний в виде лишения свободы, так как по своему характеру накладывает наибольшее количество ограничений и запретов. таким образом, в процессе достижения своей цели существует риск того, что данная мера наказания причинит физические страдания и унизит достоинство осужденного. в данной статье мы намерены проанализировать текущую ситуацию в системе пенитенциарной администрации с точки зрения уровня реализации нормативно-правовой базы в сфере распределения лиц, лишенных свободы, по видам пенитенциарных учреждений и режимам содержания под стражей для исполнения наказания. Соответственно, оценим насколько эта система может обеспечить достижение цели примененного наказания.
PROFILE OF DETENTION INSTITUTIONS FOR THE IMPLEMENTATION OF MEASURES AND CUSTODIAL SENTENCES
PROFILAGE DES ÉTABLISSEMENTS DE DÉTENTION POUR L’APPLICATION DES MESURES ET DES PEINES PRIVATIVES DE LIBERTÉ
Keywords: pedeapsă; penitenciar; persoană privată de libertate; drepturi; obligații; condiții de detenție; reintegrare socială; punishment; prison; person deprived of liberty; rights; obligations; conditions of detention; social reintegration; peine; pénitencier; personne privée de liberté; droits; obligations; conditions de détention; réinsertion sociale; наказание; пенитенциарное учреждение; лицо лишенное свободы; права; обязанности; условия содержания; социальная реинтеграция