ACTIVITATEA ANTIOXIDANTĂ A SUBSTANŢELOR DIN MUGURII ARBORILOR STEJARULUI PUFOS ( QUERCUS PUBESCENS WILLD.) CARE CRESC ÎN DIFERITE CONDIŢII STAŢIONALE - Florență, Gheorghe; Cuza, Petru (CEP USM, 2017)
A fost determinată activitatea sumară a oxidazelor, catalazelor şi a substanţelor reducătoare a extractelor din mugurii stejarului pufos prelevaţi primăvara de la arborii care cresc în diferite condiţii staţionale din sudul Republicii Moldova. În extracte se manifesta clar tendinţa de sporire a capacităţii sumare de utilizare a oxigenului datorită potenţialului reductiv al substanţelor fenolice şi activităţii oxidazelor la arborii care cresc mai la sud, ceea ce corespunde gradientului de sporire a temperaturii primăvara în direcţia nordsud. Această tendinţă s-a manifestat şi pentru activitatea catalazelor, dar mai puţin pronunţat. Primăvara, în celulele mugurilor apicali schimbările componentelor care determină potenţialul oxidoreductiv se manifestă mai timpuriu, în comparaţie cu cele din mugurii laterali. Această accelerare poate fi o cauză a eliminării mai timpurii a dormitării mugurilor apicali în comparaţie cu cei laterali.

It was determined the summary activity of oxidases, catalases and reducing substances of extracts from pubescent oak shoots taken in spring from trees growing in different stationary conditions in the southern part of the Republic of Moldova. In the extracts, the tendency to increase the overall capacity of oxygen use due to the reductive potential of the phenolic substances and th e activity of the oxidases in trees growing southwards is clearly manifested, which corresponds to the gradient of increasing the spring temperature in the north-south direction. This trend also manifested itself in the catalase activity, but less pronounc ed. In apical buds, in spring, the changes in the components that determine the oxidoreductive potential are manifested earlier, compared to those in lateral buds. This acceleration may be a reason of the early removal of dormancy apical buds comparative w ith the lateral buds.
THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF PUBESCENT OAK TREE BUDS ( QUERCUS PUBESCENS WILLD.) WHICH GROW UNDER DIFFERENT STATIONARY CONDITIONS
Keywords: condiţii staţionale; Quercus pubescens; arbori; muguri; substanţe antioxidante