EDUCAȚIA INCLUZIVĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA: REPERE LEGISLATIV - REGLATORII ACTUALIZATE ȘI INEGALITĂȚI PERPETUATE - Goraș-Postică, Viorica; Guțu, Svetlana (CEP USM, 2018)
In articol este abordată problematica educației incluzive la diverse stadii de școlarizare în Republica Moldova, fiind subliniat decalajul dintre prerogativele legii și malpraxisul educațional. Sunt analizate unele inegalități sociale generate de practici non-incluzive din învățământul profesional, care au repercusiuni asupra integrării sociale și profesionale a persoanelor cu nevoi educaționale speciale. De asemenea, după o investigare a legilor de bază și a funcționării acestora în anumite contexte, autorii recomandă o serie de măsuri urgente care trebuie luate, pentru a preveni încălcările drepturi lor omului referitoare la învățătură și obținerea unei meserii.

The article addresses the issue of inclusive education at various stages of schooling in the Republic of Moldova, highlighting the gap between the prerogatives of the law and the poor educational practices. The social inequalities generated by the non-inclusive practice of vocational education are also addressed, which has a repercussion on the social and professional integration of people with special educational needs. Also, after conducting ananalysis of the basic laws and their functioning in certain contexts, the authors recommend a series of urgent measures to be taken to prevent human rights violations in order to learn and gain a profession.
INCLUSIVE EDUCATION IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA: LEGISLATIVE RE GULATORY UPDATED BENCHMARKS AND INCREASED INCENTIVES
Keywords: educație incluzivă; documente de politici; malpraxis; învățământ vocațional; persoane cu necesități speciale; drepturile omului; inclusive education; policy papers; vocational education; eople with special needs; human rights