PROTECŢIA SPECIALĂ A COPIILOR ÎN DREPTUL INTERNAŢIONAL UMANITAR - Zaharia, Virginia (My University, 2016)
Scopul lucrării de doctorat constă în cercetarea aprofundată şi multiaspectuală a conţinutului protecţiei speciale a copiilor în dreptul internaţional umanitar, fapt ce va contribui la argumentarea ştiinţifică a instituţiei protecţiei juridice a copilului în dreptul internaţional umanitar. În acest sens fixăm obiectivele: definirea termenului „copilul” prin prisma reglementărilor de drept internaţional; analiza mecanismului recrutării copiilor soldaţi; analiza statutului juridic al copilului soldat; evaluarea practicii statelor care admit sau tolerează participarea directă a copiilor la ostilităţi; analiza măsurilor privind interzicerea recrutării copiilor-soldaţi; analiza sancţiunilor de drept internaţional şi naţional în materia recrutării copiilor în conflictele armate.

The purpose of this PhD thesis is to research in-depth and multidimensional content the special protection of children under International Humanitarian Law, which will contribute to the scientific rationale for the institution legal protection of children under international humanitarian law. To this end, the objectives pursued through this research are the following: providing a definition of a child in the light of international law instruments; analyzing the mechanism of recruiting children as soldiers; analyzing the legal status of a child-soldier; assessing the practices of states that allow or tolerate the direct participation of children in hostilities; analyzing the measures prohibiting recruitment of children – soldiers; analyzing the international and national law sanctions regulating the issue of child recruitment.
Teză de doctorat - Conducător științific: Dr.hab. în drept, prof. univ. Alexandru BURIAN
Keywords: drept internațional; conflict armat; infracțiune internațională; вооруженный конфликт; международные преступления; international protection; armed conflict