DINAMICA CONCENTRAŢIEI CORTICOSTERONULUI ÎN DIABETUL EXPERIMENTAL LA ACŢIUNEA EXTRASELOR DIN PLANTE MEDICINALE - Crivoi, Aurelia; Chiriţa, Elena; Bacalov, Iurie; Cojocari, Lidia; Bacalov, Irina; Mărjineanu, Ana; Zaiton, Ahmed Abu (CEP USM, 2014)
Dereglarea metabolismului pe fondul diabetului zaharat induce activarea unui şir de mecanisme compensatorii din partea corticosuprarenalelor. Corticosuprarenalele au un mare rol atât în reglarea metabolismului glucidic şi lipidic, cât şi în aplicarea mecanismelor compensatorii, ca răspuns la acţiunile stresorice endogene şi exogene.

Metabolic disturbance on the background string diabetes induces activation of compensatory mechanisms in the adrenal gland. Adrenal gland plays a large role in both the regulation of carbohydrate and lipid metabolism, and the application of compensatory mechanisms in response to the actions of endogenous and exogenous stressors.
DINAMICS OF CONCENTRATION OF CORTICOSTERONE IN EXPERIMENTAL DIABETES UNDERACTION OF MEDICINAL HERBAL EXTRACTS
Keywords: hormoni; glande endocrine; disfuncţii hormonale; procese adaptative; hormones; hormonal dysfunction