JOCUL DE LIMBAJ ÎN CORECTITUDINEA POLITICĂ - Manolii, Adela (CEP USM, 2022)
Funcția ludică a limbajului se referă la posibilitatea construirii unor asociaţii verbale de efect (de la simplul joc de cuvinte până la creaţia artistică), răspunzând nevoii umane de joc. Jocul de limbaj presupune un context prin care cei doi actanți (locutorul și interlocutorul) își comunică acțiunile și comportamentele, cuvintele schimbându-și uneori semnifi- cația în context; limbajul este, de fapt, o colecție de jocuri de limbaj. Astăzi însă jocul de limbaj ajunge un instrument al corectitudinii politice (sintagmă relativ nouă în spațiul românesc, calchiată după englezescul Political Correctness), mișcare care ia amploare, dând limbajului un caracter ambiguu, peiorativ și ilar. Corectitudinea politică impune noi standarde comportamentale, generând un set de reguli care trebuie respectate în defavoarea altora, modificând, de fapt, limbajul curent.

The playful function of language refers to the possibility of building some effective verbal associations (from simple word play to artistic creation), responding to the human need for play. The language game assumes a context through which the two actants (the speaker and the interlocutor) communicate their actions and behaviors, the words sometimes changing their meaning in the context; language is actually a collection of language games. Today, however, the language game becomes an instrument of political correctness, a movement that is gaining momentum, giving the language an ambiguous, pejorative and hilarious character. Political correctness imposes new behavioral standards, generating a set of rules that must be followed to the detriment of others, in effect changing the current language.
THE LANGUAGE GAME IN POLITICAL CORRECTNESS
Keywords: limbaj; corectitudine politică; funcție ludică; joc de limbaj; redefinirea realității; eufemizare; parafrază; limbaj comun; language; political correctness; playful function; language game; redefining reality; euphemism; paraphrase; current language