VALOAREA INFORMAŢIEI PUBLICE ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII EXISTENȚEI ȘI COMPETENȚEI SOCIALE - Moiseev, Olesea (CEP USM, 2018)
Chintesența informaţiei publice este marcată de complexitatea şi varietatea crescândă a cerinţelor informaţionale ale societăţii. Investigaţia contemporană descoperă informaţionalitatea ca o dimensiune a existenţei şi ca o importantă resursă a gândirii, acţiunii şi, implicit, a vieţii sociale. Valoarea informaţiei poate creşte datorită organizării unei activităţi de informare eficiente, prin care mesajul transmis să ajungă operativ şi calitativ (nedistorsionat) către public. Implicarea bibliotecii în acest proces eficientizează organizarea activităţilor informaţionale şi comunicaţionale, ridică nivelul calităţii prestării şi utilizării resurselor informaţionale publice, facilitează şi extinde accesul la informaţia de interes public. Astfel, bibliotecile, prin competenţele ce le revin, pot contribui eficient la reducerea crizei accesului la informaţia publică, fiind o alternativă a procesului de informare publică. Valorificarea culturii accesului la informaţia publică ar mobiliza şi cataliza existența și competența socială

The quintessence of public information is marked by the complexity and increasing variety of the information requirements of society. Contemporary research discovers information as a dimension of existence and as an important resource of thinking, acting and implicitly of social life. The value of information can increase due to the organization of an effective information activity through which the message sent will reach the public in an operative and qualitative (undistorted) way. The involvement of the library in this process streamlines the organization of information and communication activities, raises the level of quality of the public information resources allocation and usage, facilitates and extends access to information of public interest. Thus, through their competencies, libraries can effectively contribute to reducing the crisis of access to public information serving as an alternative to the public information process. Valorizing the culture of access to public information would mobilize and catalyze social existence and competence.
VALUE OF PUBLIC INFORMATION IN THE CONTEXT OF EXISTENCE AND SOCIAL COMPETENCE DEVELOPMENT
Keywords: informație de interes public; cerință socială; instituție infodocumentară; resurse informaționale; activitate informațională