PROCEDEU DE OBŢINERE A SE - EXOPOLIZAHARIDELOR PRODUSE DE CIANOBACTERI A SPIRULINA PLATENSIS - Bulmaga, Valentina; Zosim, Liliana; Pisova, Maria; Reva, Veaceslav (CEP USM, 2017)
Au fost obţinute preparate de Se-EPZ şi EPZ din cianobacteria Spirulina platensis cultivată pe mediu nutritiv cu şi fără adaosdeselenit. Extracteleparţial purificat e (după înlăturarea fracţiei proteice) au fost supuse separării prin metoda HPLC pe coloana de Toyo-Pearl HW40F. Au fost scanate spectrele UV ale preparatelor de exopolizaharide şi elaborată schema tehnologică de realizare a unui procedeu de obţinere a Se-EPZproduse de Spirulina platensis.

Selenium-containing (Se-EPS) and EPS from Spirulina platensis cyanobacterium grown on the nutritive medium with and without selenite supplementation were obtained. The parti ally purified extracts (after removal of the proteins fraction) w eresubjected to HPLC separation on the Toyo-Pearl HW40F column. The UV spectra of the exopoly saccharide preparations have been scanned and the technological scheme for obtaining of Se-EPZ produced by Spirulina platensishas been developed.
PROCESS FO R OBTAINING OF Se - EXOPOLISAHARIDES PRODUCED BY CYANOBACTERIUM SPIRULINA PLATENSIS
Keywords: exopolizaharide; selenium; Spirulina platensis; acumularea Se; FPLC; exopolysaccharides; selenium