ARIA GEOPOLITICĂ A DEZBATERII TELEVIZATE ÎN CONDIȚIILE STĂRII DE CRIZĂ/URGENȚĂ: UNGHIURI DE VEDERE, MOLDOVA 1 - Lescu, Mihai (CEP USM, 2023)
Prin acțiunile sale de informare, explicare și tratare a evenimentelor din viața noastră de toate zilele, massmedia demult au devenit, pe bună dreptate, barometrul societății. Însă, așa cum menționează autorul articolului, optica reflectării și interpretării realității de către mass-media se schimbă substanțial în condițiile crizei și stării de urgență, cum sunt cele impuse la ora actuală Republicii Moldova, cât și altor țări, de războiul dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei. Pe fundalul evenimentelor care se derulează la hotarele țării noastre, modul de abordare a realității de către mass-media naționale, și nu numai, face un salt substanțial de la politic către geopolitic. Pe această cale, mediatizarea faptelor și evenimentelor este tot mai mult supusă dezinformării, prin știri false și propagandă, desfășurată la noi de o parte a mas-mediei din țară și de peste hotare, de către anumiți politicieni, reprezentanți ai partidelor de opoziție, și de unii blogheri-internet. În acest context obligațiunea mass-mediei de bună credință de la noi este nu numai de a informa corect publicul, dar și de a lupta cu dezinformarea și manipularea opiniei publice. La concret, în articol sunt examinate sarcinile ce revin în această privință noului program specializat Unghiuri de vedere, propus de Postul Public TV Moldova 1. Autorul face în această privință concluzii de rigoare și propuneri de contracarare a propagandei și manipulării opiniei publice în condițiile crizei și a stării de urgență, impuse țării noastre de situația geopolitică regională actuală.

Through its actions of informing, explaining and treating the events of our daily lives, the mass media long ago became, rightly, the barometer of society. But, as the author of the article mentions, the optics of the reflection and interpretation of reality by the mass media changes substantially in the conditions of the crisis and the state of emergency, such as those currently imposed on the Republic of Moldova, as well as on other countries, by the war unleashed by Russia against Ukraine. Against the background of the events taking place at the borders of our country, the approach to reality by the national media and not only, makes a substantial leap from political to geopolitical. In this way, the media coverage of facts and events is increasingly subject to disinformation, through fake news and propaganda, carried out in our country by part of the mass media in the country and abroad, by certain politicians, representatives of the opposition parties, and by some internet bloggers. In this context, the task of our bona fide mass media is not only to inform the public correctly, but also to fight misinformation and manipulation of public opinion. Concretely, the article examines the tasks that fall in this regard to the new specialized program Angles of View, proposed by the Public TV Station Moldova 1. In this regard, the author makes rigorous conclusions and proposals to counteract propaganda and manipulation of public opinion in the conditions of the crisis and the state of emergency imposed on our country by regional geopolitics.
THE GEOPOLITICAL AREA OF TELEVISED DEBATE IN CRISIS/EMERGENCY CONDITIONS: UNGHIURI DE VEDERE PROGRAM, MOLDOVA 1
Keywords: mass-media; arie geopolitică; știri false; manipulare; dezbatere televizată; emisiunea Unghiuri de vedere; Postul Public TV Moldova 1; mass media; geopolitical area; fake news; manipulation; televised debate; the show Angles of View; public channel TV Moldova 1