MULTICULTURALISMUL ȘI CORECTITUDINE POLITICĂ: ASPECTE TEORETICO-CONCEPTUALE - Beltei, Margareta (Print-Caro, 2023)
În acest articol autorul va analiza relația dintre multiculturalismul și corectitudinea politică prin aspecte teoretico-conceptuale, ce se bazează pe aceeași idee și anume pe respect asupra diversității culturale și identității naționale ale omului. Ca teorie politică, multiculturalismul este prezent pe teritoriul unui stat, mai mult de o comunitate culturală, pe baza de valori și practici pe care le împărtășesc membrii săi, iar ca practică politică, corectitudine politică are la baza ideea că oamenii ar trebui să aibă grijă, să nu se exprime sau să acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, să excludă sau să marginalizeze oameni dezavantajați social sau discriminați. La etapa actuală, în procesul de analiză a identității naționale ale omului, corectitudine politică (CP) este considerată ca o parte componentă strategică a multiculturalismului, deoarece CP atrage atenție la drepturile omului care trebuie respectate și recunoscute la nivel public, iar orice formă de abuz împotriva om, fie în formă fizică, verbală sau psihologică, să fie pedepsit și tras la răspundere conform normelor legislative internaționale ale Cartei ONU.

In this article the author will analyze the relationship between multiculturalism and political correctness through theoretical-conceptual aspects, which are based on the same idea, namely on respect for cultural diversity and the national identity of man. As a political theory, multiculturalism is present on the territory of a state, more than a cultural community, based on the values and practices that its members share, and as a political practice, political correctness is based on the idea that people should care, not to express or act in a way that could offend, exclude or marginalize socially disadvantaged or discriminated people. At the current stage, in the process of analyzing the national identity of man, political correctness (CP) is considered as a strategic component of multiculturalism, because CP draws attention to human rights that must be respected and recognized publicly, and any form of abuse against man, whether in physical, verbal or psychological form, to be punished and held accountable according to the international legislative norms of the UN Charter.
MULTICULTURALISM AND POLITICAL CORRECTNESS: THEORETICAL-CONCEPTUAL ASPECTS
BELTEI, Margareta. Multiculturalismul și corectitudine politică: aspecte teoretico-conceptuale. In: EU: Building links to Eastern Partnership Countries: international conference, March 15-16 2023. Chişinău: Print Caro, 2023, pp.19 -24. ISBN 978-9975-175-46-3 (PDF).
Keywords: multiculturalism; corectitudine politică (CP); diversitate culturală; societate multiculturală; multireligios; multietnic; feminism; drepturile omului; multiculturalism; political correctness (PC); cultural diversity; multicultural society; multireligious; multiethnic; feminism; human rights