Mișcarea de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilități: parcurs istoric global și național (1960 - 2024) - Cojocaru, Natalia; Malcoci, Ludmila (CEP USM, 2024)
În prezentul articol se analizează evoluția istorică a mișcării de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilități atât la nivel global, cât și în contextul specific al Republicii Moldova. Autorii explorează evenimentele majore care au influențat dezvoltarea mișcării internaționale de autoreprezentare și, în contextul Republicii Moldova, evidențiază etapele semnificative ale acestei mișcări, precum și progresele și provocările întâlnite. Se identifică oportunități pentru inițiative locale viitoare, subliniind alinierea cu standardele internaționale și necesitatea implicării active a persoanelor cu dizabilități în procesele decizionale. Astfel, mișcarea de autoreprezentare în Moldova se află în stadii incipiente de dezvoltare, fiind inspirată de tendințele globale în domeniu. Pentru a facilita dezvoltarea sustenabilă a mișcării, sunt necesare resurse adecvate, formare continuă a actorilor implicați, colaborări strategice cu organizații neguvernamentale naționale și internaționale, și inițiative de conștientizare privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În elaborarea articolului au fost utilizate mai multe metode de cercetare: analiza documentară, observația participativă, discuții focus grup, interviuri aprofundate.

This article analyzes the historical evolution of the self-advocacy movement for persons with disabilities, both globally and in the specific context of the Republic of Moldova. It explores major events that have influenced the development of the international self-advocacy movement and highlights significant stages of this movement in Moldova, as well as the progress and challenges encountered. The article identifies opportunities for future local initiatives, emphasizing alignment with international standards and the need for active involvement of persons with disabilities in decision-making processes. Thus, the self-advocacy movement in Moldova is in the early stages of development, inspired by global trends in the field. To facilitate the sustainable development of this movement, adequate resources, continuous training for involved actors, strategic collaborations with national and international non-governmental organizations, and initiatives to raise awareness of the rights of persons with disabilities are necessary. Multiple research methods were employed in the preparation of the article: document analysis, participatory observation, focus group discussions, and in-depth interviews.
Self-advocacy movement of persons with disabilities: global and national historical journey (1960 - 2024)
Keywords: autoreprezentare; persoane cu dizabilități; mișcarea de autoreprezentare; dizabilități intelectuale; self-advocacy; persons with disabilities; self-advocacy movement; intellectual disabilities