Considerații relative la conceptul de ordine publică în dreptul internațional privat [Articol] - Volcinschi, Victor (CEP USM, 2017)
Articolul este consacrat analizei aspectelor definirii conceptului de ordine publică în dreptul internațional, corelației dintre conceptele de ordine publică de drept intern și de drept internațional privat și a funcțiilor sociale pe care le în deplinește fiecare din ele. Prin analiza reglementărilor legale, a practicii și a fondului doctrinar din domeniu sunt analizate condițiile invocării excepției de ordine publică în dreptul internațional privat, demonstrându-se în mod separat specificul invocării excepției de ordine publică în procedura de refuz al hotărârilor judecătorești străine și în procedura de refuz al sentințelor arbitrale străine.

Dedicated to the analysis of the issues of defining the concept of public order in the international law, the correlation between the concepts of public order of national law and private international law and of the social functions performed by each of them. By analyzing the legal regulations, the practice and the doctrine in the field, are being analyzed the conditions of invocation of public order exception in private international law, and demonstrated separately the specificsof invocation of the public order exception in the procedure of refusal of foreign judgments and in the procedure of refusal of foreign arbitral awards.
CONSIDERATIONS REGARDING THE PUBLIC ORDER IN THE INTERNATIONAL PRIVATE LAW
Keywords: ordine publică; drept intern; drept internațional privat; hotărâre judecătorească străină; public order; national law; private international law; foreign judgement