Светличенко, ВалентинаНикуца, АлександрХаря, Ион2023-04-252023-04-252022СВЕТЛИЧЕНКО, Валентина; НИКУЦА, Александр; ХАРЯ, Ион. Влияние условий выращивания и применяемых методов хранения на степень изменения показателей качества плодов сливы. În: Studia Universitatis Moldaviae.Științe reale și ale naturii. 2022, nr.6(156), Chișinău. CEP USM, 2022, pp.102-106.ISSN 1814-32371814-3237https://msuir.usm.md/handle/123456789/9829Cercetările au fost efectuate la fructele de prun cu maturare tardivă. Pomii de soiul studiat au fost supuși tratamentelor foliare cu un amestec dintre SBA „Reglalg” și microelementele B, Zn, Mn și Mo. Primul tratament a fost aplicat după înflorire în faza diviziunii intensive a celulelor fructelor tinere, iar al doilea în faza creșterii intensive a lăstarilor. Înainte de recoltare s-a aplicat și un tratament cu soluție de CaCl2. După recoltare fructele conțineau o cantitate mai sporită de substanțe de rezervă, în raport cu fructele martor. Metodele de păstrare aplicate (preparatul „Fitomag” și AC) au permis diminuarea consumului de polizaharide al peretelui celular la fructele de prun și pierderilor în greutate a acestora. La momentul externării de la păstrare, la fructele tratate, păstrate în condiții cu AC și sub influența preparatului „Fitomag”, s-a înregistrat o cantitate mai sporită de fructe standard, comparativ cu cele din varianta martor.The research was carried out on late ripening plum fruits. The trees of the studied variety were subjected to foliar treatments with a mixture of SBA "Reglalg" and microelements B, Zn, Mn and Mo. The first treatment was applied after flowering during the phase of intensive cell division of young fruits, and the second – during the phase of intensive shoot growth. Before harvesting, a treatment with CaCl2 solution was also applied. After harvesting, the fruits contained an increased amount of reserve substances, compared to the control fruits. The storage methods applied (the preparation "Fitomag" and AC) allowed to reduce the consumption of polysaccharides of the cell wall in plum fruits and their weight loss. At the time of release from storage, the treated fruits, kept in AC conditions and under the influence of the "Fitomag" preparation, recorded an increased amount of standard fruits, compared to those in the control variant.rufructe de prunpăstraresubstanțe de rezervămicroelementeSBA „Reglalg”„Fitomag”ACplum fruitstoragereserve substancesmicroelementsBAS "Reglalg""Fitomag"CAВЛИЯНИЕ УСЛОВИЙ ВЫРАЩИВАНИЯ И ПРИМЕНЯЕМЫХ МЕТОДОВ ХРАНЕНИЯ НА СТЕПЕНЬ ИЗМЕНЕНИЯ ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА ПЛОДОВ СЛИВЫINFLUENȚA CONDIȚIILOR DE CREȘTERE ȘI A METODELOR DE PĂSTRARE ASUPRA GRADULUI DE MODIFICARE A CONȚINUTULUI INDICILOR DE CALITATE LA FRUCTELE DE PRUNINFLUENCE OF GROWING CONDITIONS AND APPLIED STORAGE METHODS ON THE DEGREE OF CHANGE IN QUALITY INDICATORS OF PLUM FRUITArticle