ASPECTE ACTUALE ALE RESPONSABILITĂȚII AUDITORULUI FINANCIAR - Petreanu, Elena (CEP USM, 2022)
În condițiile actuale de dezvoltare a entităților economice se atestă o creșterere considerabilă a rolului auditului în asigurarea corectitudinii și transparenței raportării poziției și performanței financiare a acestora. Totodată, declanșarea marilor scandaluri financiare a contribuit la regândirea esenței și rolului auditului, având ca rezultat elaborarea și implementarea unor noi standarde de audit. Luând în considerare faptele menționate, este important a determina aspectele actuale ale responsabilității auditorului în cadrul angajamentului de audit, de asemenea, și responsabilitățile acestuia aferente raportării rezultatelor misiunii. Studiul de față înglobează o examinare complexă a responsabilității auditorului prin prisma actelor de reglementare la nivel național și internațional și a tendințelor în evoluția auditului. De asemenea, în baza entităților de interes public din Republica Moldova a fost efectuat un studiu empiric, în cadrul căruia au fost examinate rapoartele auditorului independent prin prisma comunicării aspectelor-cheie de audit. Rezultatele obținute vizează starea actuală a raportării aspectelor-cheie de audit de către societățile de audit din țară.

In the current conditions of the development of economic entities, there is a considerable increase in the role of the audit in ensuring the correctness and transparency of the reporting of their financial position and performance. At the same time, the outbreak of major financial scandals contributed to rethinking the essence and role of audit, resulting in the development and implementation of new audit standards. Taking these facts into account, it is important to determine the actual aspects of the auditor's responsibility within the audit engagement, as well as his responsibilities for reporting the results of the engagement. The present study encompasses a complex examination of the auditor's responsibility through the lens of national and international regulatory acts and trends in the evolution of auditing. Also, based on public interest entities from the Republic of Moldova, an empirical study was conducted, within the activities, the reports of the independent auditor were examined through the lens of communicating the key aspects of the audit. The obtained results cover the current state of the reporting of key audit aspects by the audit firms in the country.
CURRENT ASPECTS OF THE FINANCIAL AUDITOR'S RESPONSIBILITY
Keywords: auditor; misiune de audit; raport de audit; comunicarea aspectelor-cheie; părți interesate