FUNCȚII ȘI VALORI ALE LIMBAJULUI ÎN PAMFLETUL PUBLICISTIC ROMÂNESC - Ferafontov, Ana (My University, 2023)
Scopul lucrării îl constituie determinarea valorilor stilistice și pragmatice ale limbajului în pamfletul publicistic românesc, precum și relevarea impactului pe care îl exercită limbajului acestuia asupra cititorilor. Scopul se concretizează în următoarele obiective: definirea pamfletului și a principalelor trăsături ale acestuia, examinarea evoluției genului pamfletar în spațiul românesc; selectarea și analiza unor texte reprezentative pentru tema cercetată pentru a argumenta tezele lansate; identificarea funcțiilor limbajului în pamfletul publicistic în baza textelor analizate; evaluarea impactului agresivității discursive asupra receptării pamfletului în baza celor nouă registre ale violenței verbale identificate de cercetătoarea R. Cesereanu și a fenomenului deformării onomastice; stabilirea funcțiilor comicului în construcția semnificațiilor textuale și identificarea principalelor tipuri de comic utilizate de pamfletari; evaluarea valorii elementelor de creativitate a limbajului în realizarea intenției pamfletare.

Целью работы является определение стилистического и прагматического значения языка в румынском публицистическом памфлете и выявление воздействия языка памфлета на читателей. Поставленная цель достигается решением следующих задач: определение памфлета и его основных черт, изучение эволюции памфлетного жанра в румынском пространстве; отбор и анализ репрезентативных текстов по исследуемой теме с целью аргументации выдвинутых тезисов; выявление функций языка в публицистическом памфлете на основе проанализированных текстов; оценка влияния дискурсивной агрессии на восприятие памфлета на основе девяти регистров вербального насилия, выделенных исследователем Р. Чесеряну, и феномена ономастической деформации; определение функций комического в построении текстовых смыслов и выявление основных видов комического, используемых памфлетистами; оценка значения элементов креативности языка в реализации замысла памфлета.

The aim of the paper is to determine the stylistic and pragmatic values of the language of the Romanian publicistic pamphlet and to reveal the impact that the pamphletic language has on the readers. The aim is achieved through the following objectives: to define pamphlet and its main features, to examine the evolution of the pamphlet genre in the Romanian space; to select and analyze texts that are representative of the topic under study in order to support the hypotheses that have been put forward; to identify the functions of language in the publicistic pamphlet basing on the analyzed texts; to evaluate the impact of discursive aggression on the perception of pamphlet basing on the nine registers of verbal violence identified by the researcher R. Cesereanu and the phenomenon of onomastic deformation; to determine the functions of the comic in the construction of textual meanings and to identify the main types of the comic used by pamphleteers; to assess the significance of language creativity elements in achieving the pamphlet’s intention.
Функции и значение языка в румынском публицистическом памфлете
FUNCTIONS AND VALUES OF LANGUAGE IN THE ROMANIAN PUBLICISTIC PAMPHLET
Teză de doctor în filologie - Conducător științific: dr. hab., conf. univ. Viorica MOLEA.
Keywords: pamflet; limbaj; discurs; pamphlet; discourse