Respectarea principiului egalității privind incluziunea socială persoanelor cu dizabilități - Slusarenco, Svetlana (CEP UPS "Ion Creangă", 2021)
Discriminarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi se bazează pe prejudecăţi, atitudini, stereotipuri şi mituri. Conceptul de dizabilitate a evoluat pe parcursul istoriei atât ca conținut, cât și ca formă de exprimare. În ultima perioadă de timp, atât terminologia cât și însuși conceptul de „dizabilitate” a suportat schimbări radicale. Schimbarea profundă a conceptului de dizabilitate a avut loc odată cu adoptarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care a încetat de a trata dizabilitatea ca pe o caracteristică negativă a individului, catalogând-o drept o problemă a întregii societăți care nu se poate adapta la necesitățile individuale ale persoanei. În conformitate cu legislaţia naţională, persoanele cu dizabilităţi trebuie să participe activ şi deplin în viaţa politică şi publică, în condiţii egale cu ceilalţi. Persoanele cu dizabilităţi au dreptul la vot şi să fie aleşi, printre altele, pot să exercite funcţii publice.
Keywords: dizabilitate; personae cu nevoi speciale; egalitate; discriminare; incluziune socială; educație; orientare profesională